Πάτμος Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Τα κριτήρια της επιτροπής της UNESCO για την Πάτμο

ΠΕΡΙΟΧΗ: Το ιστορικό κέντρο (χώρα) με το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στο νησί της Πάτμου.

Πάτμος Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η επιτροπή ενέγραψε τη περιοχή στο κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς βάση των κριτηριών (III), (IV), και (VI).

Κριτήριο (III). Η πόλη (χώρα) στο νησί Πάτμος είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που έχει εξελιχθεί ασταμάτητα από το 12ο αιώνα. Υπάρχουν πολύ λίγες άλλες περιοχές στον κόσμο όπου θρησκευτικές τελετές που χρονολογούνται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ασκούνται ακόμα αμετάβλητα.


Κριτήριο (IV). Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στο νησί Πάτμος μαζί με τη μεσαιωνική χώρα, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού ελληνικού θρησκευτικού κέντρου προσκυνήματος με πολύ σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Κριτήριο (VI). Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης τιμούν τη μνήμη της περιοχής όπου ο Άγιος Ιωάννης "ο αγαπημένος απόστολος" , έγραψε δύο από τα ιερότερα χριστιανικά έργα, το Ευαγγέλιο του και την Αποκάλυψη.

Ο εκπρόσωπος της Ταϊλάνδης πρόβαλε ερώτημα για την επιλεξιμότητα του κριτηρίου (VI).Σκέφτηκε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το κριτήριο (III) .Η πρόταση του υιοθετήθηκε από τη επιτροπή. Εκπρόσωποι και παρατηρητές επαίνεσαν την υψηλή αξία της περιοχής και αποφάσισαν να κρατήσουν το κριτήριο (VI).

Η ΠΑΤΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ