Ερημητήρια της Πάτμου

Πάτμος Προσκυνηματικός Οδηγός

Οι θέσεις που έχουν υπάρξει ερημητήρια στην Πάτμου είναι πολλές. Αρκετές από αυτές τις τοποθεσίες εξελίχτηκαν σε πιο μόνιμες εγκαταστάσεις, σε Ιερά καθίσματα ή και Μονές. Άλλα πάλι από τα ερημητήρια της Πάτμου εγκαταλείφτηκαν μετά τον θάνατο των μοναχών που τα χρησιμοποιούσαν και έτσι σήμερα μόνο μερικά ερείπια θυμίζουν την ύπαρξη τους.

Ερημητήρια της Πάτμου

Πολλά από τα ερημητήρια της Πάτμου βρίσκονται επάνω στις ακατοίκητες νησίδες που υπάρχουν γύρω-γύρω στο νησί και γενικά σε δύσκολα προσβάσιμες - ειδικά τις παλιότερες εποχές - περιοχές του νησιού. Το παλιότερο ερημητήριο της Πάτμου είναι η Πέτρα. Αναλυτικές πληροφορίες για τα Ερημητήρια και τους Ερημίτες της Πάτμου θα βρείτε στο βιβλίο Ερημίται της Πάτμου και Ερημητήρια της μοναχής Ανθούσας. Μια έκδοση του 1999.

Μερικά από τα Ερημητήρια της Πάτμου

Ερημητήριο της Πέτρας, Ερημητήριο Γένουπα, Κάθισμα Ασωμάτων, Άγιοι Ανάργυροι, Παναγία Μανταλάκη, Παναγία Κύκκου, Το Ερημητήριο της Ευαγγελίστριας, Κάθισμα αγ. Παρασκευής του Κάβου, Πετροκάραβο, Ερημητήριο Λουκάκια, Ερημητήριο Παναγία Εψιμιά, Χιλιομόδι, Ασκητήριο Άνυδρος, Κάθισμα του οσίου Χριστοδούλου στις Αλυκές, Ερημητήριο Προφήτης Ηλίας, Ερημητήριο στα Βραστά, Παναγία Λαγκαδιώτισσα, Κεντρονήσι, Ερημητήριο Συναδινού, Πηγή Γερανού, Κάθισμα Παναγίας Κουμάνας, Κάθισμα Παναγίας Γραβά, Κάθισμα Παρθενίου - Λειβάδι Καλογήρων, Άη Γιώργης τ' Αυλακιού, Κάθισμα Απολλώ, Ερημητήριο Ζαρροή, Ερημητήριο στο Κεντρονήσι, Πετροκάραβο, Ψαλίδα, Ερημητήριο Κουβάρι, Ερημητήριο στα Νησιά Μπαλάμου.

ΠΑΤΜΟΣ ΕΡΗΜΗΤΗΡΙΑ