Πάτμος Ιταλικό Διοικητήριο

Πάτμος Αξιοθέατα - Ταξιδιωτικός οδηγός για την Πάτμο

Το Ιταλικό Διοικητήριο είναι το χαρακτηριστικότερο κτίριο στο λιμάνι της Πάτμου την Σκάλα. Χτίστηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής στα Δωδεκάνησα με εντολή του διοικητή Mario Lago για να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες για τις ανάγκες της ιταλικής διοίκησης.

Πάτμος Ιταλικό Διοικητήριο

Ανήκει στο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ που διαμόρφωσαν ιταλοί αρχιτέκτονες του μεσοπολέμου στα Δωδεκάνησα με εντολή της φασιστικής διοίκησης. Στυλ που ονομάστηκε διεθνές, με τα κτίρια αυτής της εποχής ειδικά στην Ρόδο να αποτελούν εξαιρετικά αρχιτεκτονικά μνημεία. Αντίστοιχο κτίριο υπάρχει και στην Κω παρόλο που είναι μεγαλύτερο και πλουσιότερο διάκοσμο.

Πάτμος Ιταλικό Διοικητήριο

Το Ιταλικό Διοικητήριο είναι χτισμένο σε ορθογώνιο οικόπεδο και διαθέτει 2 εσωτερικές αυλές. Οι καμάρες και ο διάκοσμος του θυμίζουν ιταλικό μεσαίωνα ενώ το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ο τετράγωνος πύργος και οι καμάρες με την στοά προς την πλευρά της κεντρικής πλατείας της Σκάλας.  Σήμερα το Το Ιταλικό Διοικητήριο στεγάζει το αστυνομικό τμήμα της Πάτμου, το ταχυδρομείο, το Τελωνείο, το ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες.

ΠΑΤΜΟΣ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ