Πάτμος Καστέλι

Πάτμος Αξιοθέατα - Ταξιδιωτικός οδηγός για την Πάτμο

Το Καστέλι είναι ένας λόφος στην Σκάλα της Πάτμου με ορατά τα σημάδια από την αρχαιότητα. Η Πάτμος είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και γνωστή για την Ιερή Σπηλιά της Αποκάλυψης και για το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά η ιστορία του νησιού δεν ξεκινάει ούτε κατά την διάρκεια της εξορίας του αγαπημένου μαθητή του Χριστού, τον πρώτο αιώνα, ούτε βέβαια τον 11ο αιώνα που ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε το μοναστήρι.

Πάτμος Καστέλι

Για την Πάτμο υπάρχουν αναφορές και στην αρχαιότητα αλλά  τα περισσότερα αρχιτεκτονικά μέλη από τις αρχαίες κατασκευές έχουν χρησιμοποιηθεί για τα νεότερα κτίρια. Τα μοναδικά εμφανή μέχρι και σήμερα κτίρια της αρχαίας εποχής είναι μερικά ερείπια στο Καστέλι, τον λόφο στην πίσω πλευρά της Σκάλας που ήταν ο αρχαίος οικισμός και η Ακρόπολη της Πάτμου στην αρχαιότητα.

Στο Καστέλι που είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια, θα δείτε ότι έχει μείνει όρθιο από μια οχύρωση της Ελληνιστικής εποχής. Τα υπόλοιπα αρχαία μέλη της Πάτμου, τμήματα κυρίως αρχαίων ναών και ιερών,  το έμπειρο μάτι  θα τα δει αρκετές φορές εντοιχισμένα στα μεσαιωνικά κτίρια της Χώρας της Πάτμου, στα μοναστήρια και στις εκκλησίες της.

ΠΑΤΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ