Δημήτριος Θέμελης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ

Ο Δημήτριος Θέμελης γεννήθηκε στην Πάτμο ανάμεσα στο το 1772-1774. Σπούδασε στην Πατμιάδα σχολή και στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το τέλος των σπουδών του δούλεψε σαν οικοδιδάσκαλος στην Μολδαβία. Μυήθηκε στην φιλική εταιρεία και είχε το βαθμό του Απόστολου, για αυτό στάλθηκε στα νησιά του Αιγαίου για να ξεσηκώσει τους Έλληνες. Στην Σμύρνη προδόθηκε από τον Μητροπολίτη και από δημογέροντες και αναγκάστηκε να κρυφτεί στην Πάτμο μέχρι το ξεκίνημα της επανάστασης.

Δημήτριος Θέμελης - Πάτμος

Στην Πάτμο η επανάσταση ξεκίνησε στις 12 Απριλίου του 1821 από τον Δημήτριο Θέμελη που μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο Παγκώστα, ύψωσαν την επαναστατική σημαίνα στη Χώρα της Πάτμου. Ο Θέμελης πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιδρομές στα παράλια της μικράς Ασίας και στην πολιορκία και άλωση της Τρίπολης. Υπήρξε προεστός μέλος του Βουλευτικού και πληρεξούσιος της Πάτμου στην στην Β' Εθνοσυνέλευση του Άστρους, το 1823.

Το 1825 διορίστηκε από το εκτελεστικό μέλος τριμελούς προσωρινής επιτροπής με σκοπό την διεύθυνση των πολεμικών και πολιτικών πραγμάτων στη Δυτική Ελλάδα, πράγμα που τον έφερε στο Μεσολόγγι, όπου αγωνίστηκε και σκοτώθηκε στις 26 Μαρτίου του 1826. Προτομή του υπάρχει στον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι και στην κεντρική πλατεία της Σκάλας στην Πάτμο. Ο γιός του Ιωάννης Θέμελης ήταν κι αυτός αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ