Πάτμος Ανεμόμυλοι

Τα Αξιοθέατα της Πάτμου - Πάτμος Τουριστικός Οδηγός

Εντυπωσιακοί είναι οι ανεμόμυλοι της Πάτμου που βρίσκονται σε ένα ύψωμα στην αριστερή πλευρά της Χώρας της Πάτμου. Οι ανεμόμυλοι της Πάτμου έχουν μεγάλη ιστορία. Οι δυο πρώτοι κατασκευάστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Οι ανεμόμυλοι στο Αιγαίο εκμεταλλεύονταν  με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη των βοριάδων για το άλεσμα των δημητριακών. Το ίδιο έκαναν και οι ανεμόμυλοι της Πάτμου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα που εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους να ερημώσουν.

Πάτμος Ανεμόμυλοι

Το 2010 χάρη στην πρωτοβουλία ιδιωτών φίλων της Πάτμου η ανεμόμυλοι αποκαταστάθηκαν πλήρως και σήμερα αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την Πάτμο συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του κάστρου του Μοναστηριού και των σπιτιών της Χώρας της Πάτμου. Αν κάποια στιγμή κάποια αρχή ευαισθητοποιηθεί και γίνει και υπογειοποιήση  των καλωδίων της ΔΕΗ, αλλά διαμορφωθεί και λίγο καλύτερα ο περιβάλλον χώρος των ανεμόμυλων,  τότε θα μιλάμε για ένα από τα ομορφότερα τοπία στο Αιγαίο.

Ο πρώτος ανεμόμυλος είναι σε πλήρη λειτουργία δηλαδή μπορεί και αλέθει σιτάρι, ο δεύτερος αντί για μυλόπετρες έχει γεννήτρια και παράγει ρεύμα, ενώ ο τρίτος υπάρχουν σχέδια ώστε να αξιοποιηθεί για την άντληση νερού. Όλη η προσπάθεια της αποκατάστασης των ανεμόμυλων της Πάτμου, ο τρόπος που έγινε και η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος, βραβεύτηκε το 2012 από τον οργανισμό Europa Nostra.

Περισσότερες φωτογραφίες από τους ανεμόμυλους της Πάτμου μπορείτε να δείτε στην photogallery. Πάτμος Ανεμόμυλοι Φωτογραφίες

ΠΑΤΜΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ