Πάτμος Ξερολιθιές

Οι ιδιαίτερες Ξερολιθιές της Πάτμου - Τα Αξιοθέατα της Πάτμου

Όποιος έχει ταξιδέψει στο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, έχει δει οπωσδήποτε ξερολιθιές. Οι κατασκευές με πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό που χρησιμοποιούνται για πάρα πολλούς λόγους. Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν μαντρότοιχοι ή για την δημιουργία αναβαθμίδων που συγκρατούν το λιγοστό χώμα στα Ελληνικά νησιά. Η κάθε περιοχή εκτός από τις διαφορετικές ονομασίες που δίνει στις ξερολιθιές, τους δίνει και διαφορετικά χαρακτηριστικά στο χτίσιμο, ανάλογα βέβαια και με την χρήση που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Πάτμος Ξερολιθιές

Έτσι σε κάποια νησιά οι ξερολιθιές έχουν ιδιαίτερη διακόσμηση ή ανακουφιστικά τρίγωνα ή κενά ανάμεσα τους για να περνάει ο αέρας. Στην Πάτμο οι ξερολιθιές που κάποιοι τις λένε και οχτιές, έχουν μαλλιά. Εντάξει για να σοβαρευτώ δεν έχουν μαλλιά, αλλά στην πάνω τους πλευρά τοποθετούνται ξεροί πυκνοί θάμνοι, που δίνουν  την εντύπωση ότι οι ξερολιθιές έχουν μαλλιά!

Πάτμος Ξερολιθιές

Τέτοιου είδους συμπληρώματα στις ξερολιθιές υπάρχουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Συνήθως έχω δει ξερά ξύλα, καλάμια, ενώ συνηθέστερα είναι όρθιες πέτρες που έχω δει στις δυτικές Κυκλάδες. Αυτές οι έξτρα κατασκευές μπαίνουν συνήθως σε ξερολιθιές που φτιάχνονται για να περιορίσουν ζώα και αυτά τα πανωσηκώματα μπαίνουν εκεί για να εμποδίσουν τα ζώα να περάσουν (συνήθως τα Κατσίκια).

ΠΑΤΜΟΣ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ